A e dini dallimin në mes të një psikologu dhe një psikiatri?

​Ndërkohë që këta profesionistë mund të punojnë së bashku në një ekip trajtimi për të ofruar ndihmë, kualifikimi, arsimimi dhe qasjet e tyre ndryshojnë.

Zbuloni tani dallimet kryesore kur bëhet fjalë ndërmjet psikologëve dhe psikiatërve:

Psikologët kundrejt psikiatërve: Një çështje e gradave

Për të fituar titullin e psikiatrit, një person duhet të mbarojë shkollën për mjekësi -psikiatër dhe kanë të njëjtin trajnim mjekësor si mjekët.

Psikologët mund të marrin një doktoraturë në filozofi (PhD) ose në psikologji (PsyD). Një ndryshim themelor është se të gjithë psikiatrit mund të përshkruajnë medikamente, ndërsa vetëm disa shtete lejojnë psikologët të përshkruajnë receta.

Ashpërsia e simptomave mund të tregojë një nevojë për një psikiatër, meqë medikamentet shpesh nevojiten për të trajtuar çrregullime të tilla si çrregullimi bipolar, skizofrenia dhe çrregullime të mëdha depresive.

Psikiatrit gjithashtu trajtojnë abuzimin me substanca të ndryshme duke përshkruar medikamente që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e substancës së zgjedhur, si dhe në monitorimin e simptomave fizike gjatë tërheqjes.

Psikologët kundër psikiatërve: Çfarë do të thotë grada shkencore

Një mënyrë e të menduarit ndryshe është specialiteti i tyre:Psikiatrit shpesh përqendrohen në hardware-in: vetitë fizike të trurit dhe përdorimin e ilaçeve për të ndihmuar në balancimin e kimisë së trurit.Psikologët merren me softuerin – ata përdorin terapi për t’ju ndihmuar të kuptoni mendjen dhe modelet e tij dhe të ndihmoni të mësoni se si të menaxhoni ose të përballoni problemet tuaja emocionale.

Psikologët kundrejt psikiatërve: Qasjet e trajtimit

Të dy disiplinat diagnostikojnë dhe trajtojnë sëmundjen mendore.Psikiatrit shpesh përdorin medikamentet si qasje të vijës së parë të frontit, ndërsa psikologët mbështeten në qasjet e terapisë me bisedime.Shpesh, psikologët dhe psikiatrit do të punojnë së bashku për të trajtuar një pacient, me psikologun që drejton terapinë dhe psikiatrin që përshkruan ilaçe nëse është e nevojshme.

Psikologët kundrejt psikiatërve: Cili është i duhuri për ju?

Nëse simptomat tuaja përfshijnë impulse vetëvrasëse, probleme të abuzimit me substanca ose sjellje të tjera me rrezik të lartë që e bëjnë të vështirë për ju të jetoni, duhet të lini një vizitë me një psikiatër për medikamente që mund të trajtojnë problemet tuaja – ndoshta përveç fillimit të terapisë së bisedimeve me një psikolog.Një kombinim i ilaçeve të përshkruara më shumë nga një psikiatër dhe terapia e udhëhequr nga një psikolog është shpesh mjeti më efektiv për të trajtuar sëmundjet mendore.

Psikologët kundrejt psikiatërve: Mjetet

Këtu, të dy disiplinat mbështeten në të njëjtat kritere: Manuali diagnostik dhe statistikor i çrregullimeve mendore.Manuali klasifikon sëmundjet mendore. Përveç kësaj, këta profesionistë mund të përdorin vlerësime të tilla si testet inkblot, inventaret e personalitetit dhe ekranet e tjera që mund të japin detaje në personalitetet, mekanizmat e përballimit dhe funksionimin.

Psikologët kundrejt Psikiatërve: Praktika

Shumica e psikiatërve vizitojnë pacientë në seanca që zgjasin një periudhë të shkurtër kohore – 10 deri në 30 minuta. Këto vizita janë kryesisht për menaxhimin e ilaçeve dhe ato mund të jenë të ndara një ose tre muaj larg.Psikologët zakonisht takohen me pacientët e tyre për 45 minuta një herë ose dy herë në javë; trajtimi mund të kalojë 6 deri në 12 seanca – ose më shumë nëse është e nevojshme.

Psikologët kundrejt psikiatërve: Arritja

Në fund të fundit, nëse nuk jeni të sigurt se tek cili duhet të shkoni, hapi i rëndësishëm është të diskutoni opsionet me mjekun tuaj të familjes. Ai ose ajo mund t’ju tregojë drejtimin e duhur dhe t’ju ofrojë më shumë opsione nëse zgjedhja juaj e parë nuk është një përshtatje e përsosur.\EXPRESS\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *