Alarmante, deri në 100 fëmijë të shtrirë në spitale me një sëmundje të rrallë post-Covid

Deri në 100 fëmijë në javë po shtrohen në spital me një sëmundje të rrallë që mund të shfaqet disa javë pas Covid-19, duke i lënë ata në kujdes intensiv, kanë thënë mjekët, transmeton IndeksOnline.

Një fenomen që shqetëson pediatrit, 75% e fëmijëve të prekur më keq nga sindroma inflamatore pediatrike me shumë sisteme (PIMS) ishin pakica e zezë, aziatike ose etnike.

Kur PIMS u shfaq në valën e parë të pandemisë, kjo shkaktoi konfuzion midis mjekëve, shqetësim midis bosëve të NHS dhe alarm midis prindërve. Fillimisht mendohej se ishte sëmundja Kawasaki, një gjendje e rrallë që prek kryesisht foshnjat dhe të miturit. Por PIMS është njohur si një sindromë e veçantë, e re post-virale.

Simptomat përfshijnë skuqje, një temperaturë deri në 40C, presion të ulët të gjakut dhe probleme të barkut, dhe në raste serioze simptomat e tij janë si ato të shokut toksik. Dy fëmijë mendohet se kanë vdekur nga PIMS që nga fillimi i pandemisë, transmeton IndeksOnline.

Ndërsa specialistët nuk besojnë se sëmundja është rritur në frekuencë në krahasim me rastet në komunitetin e gjerë, numrat janë më të lartë se në valën e parë, në spitale kuptohet se kanë pranuar deri në 100 të rinj në javë gjatë valës së dytë, krahasuar me rreth 30 në javë Prillin e kaluar.

Mes 12 dhe 15 fëmijë çdo ditë besohet se janë sëmurë që nga fillimi i janarit. Rastet janë shfaqur në shumë vende, por shumica kanë qenë në Londër dhe Angli jug-lindore, zona ku varianti i ri Kent i koronavirusit ka sjellë një rritje të mprehtë të infeksioneve./IndeksOnline/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *