Ekipi i OBSH-së, viziton laboratorin e “gruas lakuriq” në Wuhan

Gjatë ditës së sotme një ekip i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kanë vizituar laboratorin e “gruas lakuriq” në Wuhan.

Ky laborator ka qenë në qendër të komploteve dhe spekulimeve rreth origjinës së pandemisë së koronavirusit, shkruan CNN, transmeton Indeksonline.

Hetuesit e OBSH-së, filluan kërkimet në qytetin qendror të Kinës javën e kaluar, pas një karantine dhe vonesash burokratike 14-ditore. Puna e tyre ka qenë subjekt i vëzhgimit të fortë dhe presionit politik si nga brenda Kinës, ashtu edhe jashtë vendit.

Pak vende që ata po vizitojnë janë po aq të diskutueshme sa një laborator i drejtuar nga Instituti i Virologjisë në Wuhan, për të cilin zyrtarë në administratën e ish-Presidentit të SHBA,  Donald Trump sugjeruan, se ky vend ka mund të ketë qenë origjina e koronavirusit edhe pse nuk kishin prova të siguruara.

Laboratori në fjalë, i cili është i lidhur me qeverinë qendrore të drejtuar nga “Akademia Kineze e Shkencave”, është i vetmi në Kinën kontinentale i pajisur për nivelin më të lartë të biokontimit, i njohur si Biosafety Niveli 4 (BSL-4).

Laboratori i Wuhan i udhëhequr nga ‘gruaja lakuriq’ e Kinës

Laboratori Wuhan u krijua pas epidemisë vdekjeprurëse të rëndë të sindromës respiratore akute (SARS), e cila përfshiu Kinën dhe pjesët e tjera të Azisë në 2002 dhe 2003.

Në veçanti, ekipi laboratorik i Wuhan i udhëhequr nga virologu Shi Zhengli, i njohur si “gruaja e lakuriqëve” të Kinës për vite me radhë në ekspeditat e gjuetisë së viruseve në shpellat e shkopinjve, është përqendruar në koronavirusët e lindur nga shkopinj, pikërisht ajo që besohet të jetë shkaktuar pandemia aktuale.

Lakuriqët e natës janë një rezervuar i madh për viruset dhe megjithëse nuk vuajnë prej tyre, por falë rezistencës natyrore, ata janë bartës të njohur të shumë patogjenëve infektivë që janë shkatërrues për njerëzit, duke përfshirë Ebola, tërbimin, SARS dhe sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS).

Konsensusi aktual shkencor është se SARS-Cov-2, virusi prapa pandemisë Covid-19, gjithashtu evoluoi në lakuriqët e natës dhe më pas u përhap në njerëz, potencialisht me një mikpritës të kafshëve ndërmjetëse./CNN/\Indeksonlie\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *